2 marca roku grupa uczniów z klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół numer 1 w Opatowie pojechała na zagraniczny staż zawodowy do Portugalii.
- To kolejne takie kreatywne praktyki „Żywieniówki”, podczas których młodzież będzie zbierać cenne doświadczenia, doskonalić swoje zawodowe umiejętności w restauracjach i hotelach – mówi Magdalena Gdowska, dyrektor Zespołu Szkół numer 1 w Opatowie. - Uczestnicy stażu, będą mieć też możliwość poznania kultury, historii i atrakcji turystycznych regionu, zwiedzając zabytki i muzea, poznając kulturę i tradycje miejscowej społeczności.
- Cieszymy się, że będziemy mogli z pierwszej ręki poznać tajniki i obyczaje kuchni portugalskiej poprzez pracę w tamtejszych restauracjach. Mamy zorganizowane przez szkołę zajęcia kulturowe, na których dowiadujemy się o zwyczajach panujących w Portugalii, różniących się od naszych tradycji, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Podczas tych zajęć poznajemy również miasto, do którego się udajemy oraz jego historię i piękne zabytki, cieszące oczy już na zdjęciach – opowiadała przed wylotem Klaudia.
Bardzo pomocni byli koledzy, którzy rok temu byli na zagranicznym stażu i teraz chętnie dzielą się spostrzeżeniami. Zgodnie podkreślają, że dla nich była to naprawdę niezapomniana przygoda, podczas której poznali wiele ciekawych osób i wiele nauczyli się zdobywając cenne doświadczenie zawodowe oraz co ważne, przełamali barierę komunikowania się w języku obcym.
Oprócz przygotowania kulturoznawczego i językowego, uczniowie w ramach zajęć praktycznych, zgłębiali tajniki bogatej i różnicowanej regionalnie kuchni portugalskiej. Sporządzali wybrane portugalskie dania i desery.
- Poznanie portugalskich miejsc pracy i specyfiki tamtejszych restauracji będzie dla nas ciekawym i wzbogacającym doświadczeniem. Tego wszystkiego, co nas czeka, nie bylibyśmy w stanie dowiedzieć się ani nauczyć z książek, czy zasobów Internetu. Nie każda szkoła organizuje takie praktyki, świetnie że mamy stworzone takie możliwości – mówiła Martyna. (ED)